Pietarin verisunnuntain maisemissa

Tein esitelmäni verisunnuntain tapahtumista tälle historian opintomatkalle. Verisunnuntai tapahtui 22.01.1905 Pietarissa juuri tällä aukiolla.

George Gapon, ortodoksinen pappi johti tätä marssia ja keräsi työläisiltä nimiä anomukseen työläisten olojen parantamiseksi. Tuona sunnuntaina noin 150 000 ihmistä marssi Talvipalatsiin papin johdolla.

Talvipalatsin aukio


Nikolai II oli johdossa tsaarina, jota kansa aluksi kunnioitti. Hänelle oli annettu jopa lempinimi, “pieni-isä”. Protestoinnin aikana kansa halusi osoittaa asiansa mahdollisimman kunnioittavasti, marssimalla palatsiin parhaissa pyhävaatteissaan lasten sekä naistenkin kanssa sekä laulamalla virsiä. Tämän takia tapahtumaa kutsuttiin rauhalliseksi protestiksi. 

Syyt protestointiin olivat seuraavat. Työläiset tekivät pitkiä työpäiviä pienellä palkalla. Terveydestä eikä turvallisuudesta välitetty työpaikoilla, joten loukkaantumiset, vahingot sekä sairastumiset olivat yleistä. Tuotanto, ulkomaan kauppa ja valtion tulot olivat laskussa, joten ihmisiä irtisanottiin. Paine jäi heille, jotka jäivät. Heidän piti tuottaa samoja määriä tuotteita vähemmällä työvoimalla. Ihmiset alkoivat myös väsymään Venäjän ja Japanin väliseen sotaan sekä taloudelliseen lamaan. 

Ruuan hinnan sanotaan kaupungeissa nousseen noin 50%, mutta palkat pysyivät samana. Verisunnuntai oli itse asiassa yksi isoimmista lakoista koko Venäjän historiassa.

Tämän tapahtuman seurauksena sanotaan, että noin 200 kuoli ja 800 haavoittui. Tsaarin virkamiehet taas kirjasivat 96 kuollutta ja 300 haavoittunutta. Tsaarin vastaiset ihmiset taas väittivät, että 4000 kuoli ja tuhansia haavoittui.
Verisunnuntai ylipäätänsä oli tärkeä syy Venäjän vallankumouksen alkuun, jota ennen oli lokakuun manifesto mikä antoi vapautta enemmän työläisille. Tämä tapahtuma myös aiheutti tsarismin lopun epäsuorasti.




Kävimme myös pyhän Pietarin ja Paavalin katedraalissa, jonne oli haudattu Venäjän tsaarit mukaan lukien Nikolai II perheineen ja palvelijoineen.

Pietari-Paavalin katedraali ja Nikolai II hautakappeli


Reflektio

Kaiken kaikkiaan matka oli kannattava, sillä opin paljon uutta omasta sekä muiden aiheista ja uskon myös, että aion myös muistaa asiat paljon paremmin kuin mitä koulussa puhuttaisiin, sillä näimme omin silmin kaikki paikat. Esimerkiksi kun olimme verisunnuntain tapahtumapaikalla oli outoa sekä surreaalia ajatella, että täällä se oikeasti tapahtui.

Minusta oli myös todella kivaa, että tuli tällainen mahdollisuus lähteä juuri Venäjälle, sillä olen pitkään halunnut käydä tässä maassa sekä minua on myös pitkään kiinnostanut Venäjän historia.


Oli myös kiva vierailla Venäjällä, jotta näkisin miten paljon se oikeastaan eroaa esimerkiksi Suomesta. Liikenteestä hostellien toimintaan, erot huomasi todella hyvin. Arkkitehtuuri Pietarissa oli myös hienompaa kuin Suomessa. Viipuri toisaalta oli huonommassa kunnossa sodan takia eikä sitä ole alettu korjaamaan vieläkään. Monet minun lisäkseni olivat sitä mieltä, että Pietari on todella aliarvostettu kaupunki suomalaisten kesken.

Kirjoittaja: Tessa Sintonen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Abiturienttien syväluotaus koettuun ja nähtyyn